Lehetnénk levelezőtársak?... És később barátok?
 
Don Quijote és Sanco Panza vagy Zsákos Frodó és Csavardi Samu?

Don Quijote és Sanco Panza vagy Zsákos Frodó és Csavardi Samu?

Nagyon korán megtanultam olvasni, és bár nem emlékszem a folyamatára, sem arra, mikor döbbentem rá, hogy szeretek olvasni, de azonnal állandó tagja lettem a könyvtárnak nálunk. És sosem a saját koromnak megfelelő regényeket akartam kikölcsönözni és elolvasni, hanem a komolyabb, nehezebb történeteket, amiknek a fülszövege valahogy mindig izgalmasabb volt, mint az ifjúsági regényeké. A kalandregényekben a főhősnek mindig volt egy hű segítője, egy kardhordozója, aki a végsőkig kitart a főszereplő mellett, akár tűzön-vizen átmegy érte.

Ezekből a történetekből tanultam a barátságról, és sokáig meg voltam győződve arról, hogy léteznek „kebelbarátnők” meg Csavardi Samuk, de az élet megtanítja az embert, hogy halálig tartó barátságok már pedig nincsenek.

A könyvekben a barátok mindig hisznek a másikban, kiállnak érte, felvidítják, vigasztalják, tartják benne a lelket a végső célig. A való élet viszont teljesen más.

Sokáig hittem abban, hogy a barátság alapja egyfajta bajtársiasság, amolyan „mindenki egyért, egy mindenkiért” elv. A könyvek, amiket olvastam, mind erről szóltak. Szíriusz kapitány ifjú segítői mindenen átsegítették egymást, és Abigélt is segítették az osztálytársnői, miután rájöttek, hogy nem utálni való. A főhősöknek mindig volt legalább egy szövetségese.

Én is mindig egy ilyen barátra vágytam. Aki szövetséges, vigyázó, vigasztaló.

Erre akikkel összehozott a sors leginkább a saját önigazolásukra barátkoztak velem. Akiknek én voltam a szövetséges, a vigyázó meg a vigasztaló, ő meg nem adtak mást, csak fogcsikorgatást.

Mindig is idealizáltam a barátságot. Mindig azt hittem, olyan nemes meg pátoszi, ahogy Georges Sand írt róla, vagy a Csíkos/Pöttyös ifjúsági regények, meg később Tolkien.

Már nem vagyok ennyire idealista, megtanultam óvatósank lenni. Ettől viszont távolságtartónak tartanak. Már nem mondom azt emberekre, hogy a barátaim. Mindenki csak ismerős. Legjobb esetben is kolléga.

És mégis… mégis van bennem egy vágy, hogy legyenek barátaim. Mert az idealizmustól nehéz szabadulni.

2 Comments

  1. Egyik kedvenc filmem, amiben megjelenik a barátság, egyébként akció thriller, gyerekek a főszereplői, a Szeméttelep (brazil film, 2014). Kedvencem még a Sült zöld paradicsom. Ja, és ha könyvek, akkor nekem a Momo jut eszembe, ami tetszett, barátság témában. No és a Micimackó, Kis herceg.

    1. Akkor meg kell néznem a Sült zöld paradicsomot egyszer rendesen. Sajnos eddig még csak darabokban láttam, hol az elejéből egy kicsit, hol a végéből egy kicsit. 🙂
      Szerintem mindig szükség van olyan művekre, amiben a barátság még tiszta és őszinte, ami példa lehet, még akkor is, ha egyre kevesebb az esély arra, hogy a való életben ilyesmit tapasztaljunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük